Knäck – fyra olika smaker!
RECEPT
Knäck, (ca 60 st)
3 dl ljus sirap
3 dl socker
3 dl grädde från Petersborgs Gårdsbutik
Topping:
1. rostad och saltad mandel (finns att köpa färdig)
2 .torkade granatäpplen
3. mangopuré och riven kokos (finns färdig mangopuré på burk, jag valde en kryddig variant av Santa Maria)
4. färskriven ingefära
Blanda sirap, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka kraftigt utan lock tills du har en temperatur på 126 grader. Hur lång tid det här tar beror på vilken kastrull du använder. Det kan ta allt från 10 minuter till 35 minuter. Gör kulprovet dvs. häll ner lite knäck i ett glas med kallt vatten. Plocka upp knäcken och rulla för att bedöma hårdheten.
Smak 1 och 2:
Fördela smeten i hälften av formarna. Toppa dessa med hackad saltrostad mandel och granat äpple.
Smak 3:
Häll lite smet i botten. Vänta i någon minut och toppa med en liten klick mangopuré. (Tips: ta en väldigt liten klick för att få en god balans i smak.) Fyll formen med mer knäcksmet. Toppa med lite riven kokos för att visa vilka som är mangofyllda.
Smak 4:
Den smeten som är kvar i kastrullen smaksätter du med finriven ingefära. Hur mycket du tar beror på hur mycket ingefära du vill att knäcken ska smaka.
RECEPT OCH FOTO: DIANA DONTSOVA