Om oss

Ett stycke mathistoria, tack

Om oss

 


Historien om Lunds Saluhall

Saluhallen invigdes 21 april 1909 och har fram till idag varit den naturliga samlingsplatsen för matälskare och kvalitativa handlare i regionen. Vid öppningen bestod den av en stor huvudhall samt två mindre hallar för ost och fisk. Idag är det en stor Saluhall med butiks- och restaurangdel. Ledorden är, och har alltid varit, kvalitet, service och kunskap. Saluhallens historia har stundtals varit osäker, på 70-talet var det nära att stadens matmecka ombildades till ett all-aktivitetshus. Tack och lov valde man att behålla huset med den ursprungliga intentionen att vara en mötesplats för inköp av allt från fasaner, potatis, biff, ost och torsk till tryffel och kaviar.

Senare valde man att även göra det möjligt med matserveringar vilket breddade sortimentet ytterligare. Våra Saluhallar i Sverige ser kanske inte ut som de i Europa, men här i Lund kan vi lova dig ett fantastiskt utbud med personlig service precis som det ska vara. Nästa gång du besöker Saluhallen, stanna upp. Titta upp i taket och på original-uret som sitter på väggen mot Mårtenstorget och föreställ dig hur Saluhallen har sett ut i över 100 år på denna plats. Här har det ägt rum många måltider och möten genom tiderna och man önskar att väggarna kunde tala och dela med sig av alla historier.

21 april 1909

Invigning

När saluhallen, vars smäckra inre järnkonstruktioner uppförts av Carl Holmbergs mekaniska verkstad, invigdes bestod den av en stor huvudhall och två mindre hallar för ost och fisk. Saluhallen blev snabbt en mötesplats för alla som värdesatte god mat och fina råvaror.

Room 1 © Lunds saluhall
© Lunds saluhall
© TheHawksMoor.com

Saluhall

trots allt

Det såg länge ut som att det inte skulle bli någon fortsättning för Saluhallen, men efter många olika idéer och tankar slutade det med att Saluhallen 1975 renoverades och fick fortsätta sin verksamhet. Tio år senare skapades det också utrymme för matserveringar.

En mattradition

mitt i Lund

Visionen

levs ut

2009 startade den sista renoveringen av Saluhallen och resultatet är det du ser idag med en äldre ursprunglig butiksdel samt den nya restaurangdelen med stora glaspartier mot Botulfstorget. Idag ryms det 18 handlare och restauranger i Lunds Saluhall och alla erbjuder sin egen smakupplevelse, specialitet och kunskap. Här finns något för alla livsnjutare.

 

Sätt dig ner

njut av stunden

Fika, brunch, lunch eller middag? I Saluhallen finns restauranger för alla smaker. Lunchen serveras mellan ca kl 11.00 – 15.00 och middag serveras från ca kl 17.00. Mellan entréerna mot Mårtenstorget och Västra Mårtensgatan finns det en gemensam sittyta med bord och stolar för alla som vill slå sig ner en stund.

Translate »