Nyår! Recept på en förrätt
RECEPT FÖRRÄTT:
LAX- OCH KRÄFTTARTAR MED AVOKADO- OCH KOKOSKRÄM
4 portioner
Tartar:
200 g färsk laxfilé från Malmstens (pinfärsk lax alternativ tinad som varit fryst i 2 dygn)
170 g kräftstjärtar
saften av ½ lime
½ röd chili, finhackad
½ rödlök, finhackad
ett litet knippe gräslök, hackad
salt och svartpeppar
Avokado- och kokoskräm:
1 burk kokosmjölk á 400 ml, endast den vita krämiga delen
1 avokado
rivet skal och saft av ½ lime
salt och svartpeppar
Till servering:
baguette från Gateau
olivolja
krasse
Beredning:
1. Börja med krämen. Ställ en icke skakad burk kokosmjölk i frysen i ca 1 timme. Använd endast den tjocka vita delen och vispa den fluffig.
2. Gröp ur avokadon och mosa med en gaffel. Vispa ner avokadomos och limesaft i kokoskrämen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt i kylen, minst 1 timme.
3. Skär lax och kräftstjärtar i mindre bitar. Blanda med limesaft, hackad chili, rödlök och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
4. Värm ugnen till 200 grader. Skiva brödet tunt och pensla med olivolja. Rosta bröden tills de får lite färg, 5-8 minuter.
5. Lägg en brödskiva på varje tallrik. Bred på lite kräm. Toppa med tartar, hackad gräslök och krasse. (Hoppa ej över krassen!) Lägg på en klick kräm och toppa med en skiva bröd. Servera!
FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA