Musslor i vin och saffran
RECEPT:
Musslor i vin och saffran, 2 portioner
1 kilo musslor från Malmstens
2 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 röd chili
1 paket saffran (0,5 gram)
1 msk hummerfond
2 dl vitt vin
svartpeppar
2 dl Wapnö grädde från Petersborgs Gårdsbutik
2 färska tomater
(sriracha)
Serveras med surdegsbröd från Gateau
Rengör och skölj musslorna. (Se hur du rensar musslor i texten ovan.)
Hacka lök, vitlök och chili. Skär fänkål i tunna skivor. Fräs i olivolja, i en stor kastrull som rymmer alla musslor. Lägg i saffranet och rör om.
Tillsätt fond, svartpeppar och vitt vin. Koka upp och låt puttra i någon minut.
Lägg i musslorna och på med locket. Koka tills musslorna öppnat sig. Lägg över dem i en skål.
Lägg i hackade tomater och häll i grädde i kastrullen. Rör om och koka upp. Låt småkoka i någon minut och smaka av. Om den röda chilin är för mild, tillsätt några droppar sriracha (het chilisås). Lägg tillbaka musslorna och rör om försiktigt. Låt dem ligga i saffransåsen tills de blivit varma igen, tar bara en minut. Servera genast till ett gott surdegsbröd!
Tips! Så rensar du musslor:
Före ångkokning:
- Rengör musslorna, ta bort smuts och ”skägg”..
- Släng alla trasiga musslor.
- Musslor som är slutna är okej att äta.
- Musslor som är öppna ska du knacka på och efter en stund sluter dem sig. Okej att äta.
- De musslor som inte sluter sig ska kastas.
Efter ångkokning:
- När du tillagat musslorna ska alla öppnas. De som inte öppnas ska inte ätas.
FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA