Musslor i vin och saffran


Musslor i vin och saffran

RECEPT:

Musslor i vin och saffran, 2 portioner

1 kilo musslor från Malmstens
2 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 röd chili
1 paket saffran (0,5 gram)
1 msk hummerfond
2 dl vitt vin
svartpeppar
2 dl Wapnö grädde från Petersborgs Gårdsbutik
2 färska tomater
(sriracha)

Serveras med surdegsbröd från Gateau

Rengör och skölj musslorna. (Se hur du rensar musslor i texten ovan.)
Hacka lök, vitlök och chili. Skär fänkål i tunna skivor. Fräs i olivolja, i en stor kastrull som rymmer alla musslor. Lägg i saffranet och rör om.
Tillsätt fond, svartpeppar och vitt vin. Koka upp och låt puttra i någon minut.
Lägg i musslorna och på med locket. Koka tills musslorna öppnat sig. Lägg över dem i en skål.
Lägg i hackade tomater och häll i grädde i kastrullen. Rör om och koka upp. Låt småkoka i någon minut och smaka av. Om den röda chilin är för mild, tillsätt några droppar sriracha (het chilisås). Lägg tillbaka musslorna och rör om försiktigt. Låt dem ligga i saffransåsen tills de blivit varma igen, tar bara en minut. Servera genast till ett gott surdegsbröd!

Tips! Så rensar du musslor:

Före ångkokning:

  1. Rengör musslorna, ta bort smuts och ”skägg”..
  2. Släng alla trasiga musslor.
  3. Musslor som är slutna är okej att äta.
  4. Musslor som är öppna ska du knacka på och efter en stund sluter dem sig. Okej att äta.
  5. De musslor som inte sluter sig ska kastas.

Efter ångkokning:

  1. När du tillagat musslorna ska alla öppnas. De som inte öppnas ska inte ätas.

 

FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA