Lamm med ugnsrostad tomat och chèvrekräm


Lamm med ugnsrostad tomat och chèvrekräm

RECEPT & FOTO: DIANA DONTSOVA, DIADONNA

Lammrostbiff med honungsrostade tomater och chevrekräm, 4-6 port

ca 800 g Holmgrens lammrostbiff
salt
peppar

ca 400 g gula tomater (eller 2 förpackningar)
5 vitlöksklyftor
färsk rosmarin
olivolja
flingsalt
2 msk balsamvinäger
3 msk flytande honung

Chèvrekräm:
1 dl creme fraiche
1/2 dl mjölk
140 g chèvre
salt
peppar

Salta och peppra lammrostbiffen. Grilla den runt om tills den får en fin grillyta. Stick in en köttermometer och flytta rostbiffen lite åt sidan, dvs bort från direktvärme. På med locket och låt köttet få en innertemperatur på ca 60 grader för medium.

Förbered under tiden tomaterna. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg hela och även några halverade tomater i en ugnsfast form. Tillsätt grovt hackade vitlöksklyftor och några rosmarinkvistar. (Ett tips är att banka lite på rosmarinen för att få fram mer smak.) Salta och ringla olivolja över. Rosta i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut formen och häll på balsamvinäger och honung. Rör om lite lätt och rosta ytterligare i 10 minuter.

Chèvrekrämen gör du enkelt genom att mixa creme fraîche med chévren. (Skär bort det mesta av kanterna men låt lite vara kvar. Det ger extra smak.) Tillsätt sedan mjölk och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Bre lite av chèvrekrämen på ett fat. Skiva det grillade köttet och lägg ovanpå krämen. Toppa med tomater och vitlök. Servera resten av krämen och tomaterna i små skålar bredvid. Avsluta med lite extra flingsalt och svartpeppar.