Torskrygg med sotad purjolök


Torskrygg med sotad purjolök

RECEPT

Torskrygg med sotad purjolök, 4 pers

Sockersaltad torsk
600 gram torskrygg från Malmstens
35 gram salt (ca 2 msk)
35 fram socker (ca 3 msk)

Blanda socker och salt. Torka av fisken och lägg den i en form. Häll sockerblandningen över och plasta in formen med plastfolie. Ställ i kylen i minst 30 minuter. Torka av fisken med hushållspapper eller skölj med lite vatten före tillagning. Ångkoka torsken i 100 grader tills innertemperaturen är ca 49 grader. (Jag hade 4D-varmluft med medel ångfunktion.)

Potatis- och blomkålsmos
500 gram potatis, mjölig
500 gram blomkål
vatten
salt
smör

(ev. mjölk eller grädde)

Skala potatisen och skär blomkålen i mindre bitar. Koka upp saltat vatten och börja koka potatisen först. Lägg i blomkålen när det återstå cirka 12 minuter. Låt vattnet rinna av ordentligt innan du mosar med hjälp av en potatismosare. Tillsätt salt, peppar, en klick smör och vispa ihop till ett fluffigt mos. Vill du ha ett tunnare mos tillsätt eventuellt lite mjölk eller grädde.

Vinkokta grönsaker
4 morötter
sockerärtor
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
2 dl vatten

Skala morötterna och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten, vin och buljong. Tillsätt sockerärtorna mot slutet och låt koka med i en minut. Spara på kokvattnet till såsen.

Sås
silat morotsspad
1 dl grädde från Petersborgs Gårdsbutik
salt
peppar
maizena redning

Koka ner morotsspadet tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tjockare sås, red av med maizena.

Tillbehör
1 purjolök
1 pkt bacon från Holmgrens

Skär bacon i mindre bitar och fräs tills det blir knaperstekt. Gör samma sak med purjolöken. Låt purjolöken få lite sotade kanter.

Örtolja
1 dl olivolja från Petersborgs Gårdsbutik
en näve färska örter
salt

Mixa örter i lite olivolja. Smaka av med salt.

Servera!

FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA