Saftiga lussebullar
RECEPT
Saffransdeg, lussekatter ca 30 st
175 gram smör
5 dl mjölk, Peterborgs Gårdsbutik
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg, Peterborgs Gårdsbutik
2 dl socker
1/2 tsk salt
ägg till pensling
(dekorera med pärlsocker, blå vallmo, russin eller strösocker)
Degen:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Blanda i saffranen i mjölkblandningen.
Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen kännas lite klibbig.
Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.
Lägg upp den jästa degen på bakborden och forma till lussekatter.
Sätt på ugnen på 220 grader.
Låt jäsa för andra gången i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. (Dekorera med russin, vallmo eller pärlsocker.)
Grädda i ca 5-8 minuter. Låt svalna och sen är det bara att njuta!