Recept på klassiska semlor med egen mandelmassa


Recept på klassiska semlor med egen mandelmassa

 

FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA

 

RECEPT

SEMLOR MED EGEN MANDELMASSA, ca 20 st

Deg:
150 g smör från Vitaby
3 dl mjölk från Wapnö
50 g jäst
2 tsk stött kardemumma, mortla hel kardemumma
1 1/4 dl socker
1 ägg från Petersborgs Gårdbutik
1/2 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

ägg till pensling

Gör så här: Stöt hel kardemumma i en mortel.
Smält smöret. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av den varma mjölken och rör om. Tillsätt resten av mjölken och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i socker, salt, kardemumma och ägg. Tillsätt mjölet, lite åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Täck över bunken med platsfolie och en kökshandduk. Låt jäsa i ca 60 min.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på ett mjölat bord och baka ut ca 20 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Mandelmassa:
200 g mandel
2 dl socker + 1/2 dl socker
1 msk vatten
2 tsk stött kardemumma, mortla hel kardemumma
en nypa salt
1 äggvita
en skvätt mjölk

Gör så här: Blötlägg mandlarna i några timmar, ca 3 timmar. Går att hoppa över vid tidsbrist. Mixa mandlarna med skal till små bitar i en matberedare. Tillsätt 2 dl socker, salt och lite vatten. Mixa tills sockret har smält och massan är värm, minst 5 minuter. Tillsätt äggvita, 1/2 dl socker och kardemumma. Mixa till en slät massa. Tillsätt mjölk på slutet för önskad konsistens.

Montering:
4-5 dl Wapnö grädde, vispas
florsocker

Gör så här: Skär av ett lock eller en trekant på varje bulle. Fyll bullarna med mandelmassa. Vispa grädden och spritsa över mandelmassan på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra ordentligt med florsocker.