Våffeldagen – två recept på frasiga våfflor


Våffeldagen – två recept på frasiga våfflor

 

Recept: FRASIGA VÅFFLOR ca 8 stycken

4 dl vetemjöl från Petersborgs Gårdsbutik
2 tsk bakpulver
en nypa salt
4 dl mjölk, Wapnö
1 dl vatten
100 gram smält smör, Vitaby

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt lite mjölk åt gången och rör om. Häll i vatten och blanda. Avsluta med smält smör. Tänk på att spara lite smör som du kan använda till våffeljärnet. Värm ditt våffeljärn och bre på smält smör. Grädda tills du har en gyllenbrun frasig våffla. 

Glutenfria våfflor 5-6 st

100 gram smält smör
1 ägg från Petersborgs Gårdsbutik
2 dl mjölk Wapnö
2 dl rismjöl, 120 g
1 dl maizena, 60 g 
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk socker (kokossocker)

Smält smör till pensling

Hetta upp våffeljärnet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i mjölken och vispa till en tjock smet. (Smeten är tjock men ändrar konsistens när alla ingredienser är i.) Tillsätt ägget. Avsluta med att blanda i smält smör.
Pensla järnet ordentligt med smör mellan varje gräddning. Häll smeten försiktigt och vänta två sekunder innan du sakta fäller ner locket. Grädda tills de är gyllene bruna. Våfflorna ska ätas varma med grädde eller yoghurt, sylt och kokoschips.

 

FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA (DIADONNA)