Helstekt kyckling i ugn med smak av citron och vitlök


Helstekt kyckling i ugn med smak av citron och vitlök

Recept:

1 hel färsk kyckling från Bjärefågel
3 morötter från Petersborgs Gårdsbutik
2 gula lökar  från Petersborgs Gårdsbutik
1 citron (använd samma citron till smöret)
4 vitlöksklyftor
En knippe färsk persilja  från Petersborgs Gårdsbutik
Salt
Peppar

Citron och vitlökssmör:
100 gram rumstempererat smör
4 vitlöksklyftor
Skal från en citron
Saft från en halv citron
En knippe färsk timjan
Salt
Peppar

Ört- och vitlökssmör:
Börja med att riva citronskalet. Blanda ihop smöret med citronskal, hackad timjan och pressade vitlöksklyftor. Avsluta med citronsaft, salt och peppar.

Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg sedan kycklingen i en ugnsfast form med bröstet uppåt. Försök lossa skinnet vid bröstet och låren. Tryck in nästan allt smör under skinnet över så stor del av kycklingen du kan, men se till att skinnet håller sig helt. Resten av smöret ska gnidas in på skinnets ovansida. Salta och peppra.

Dela citronen i klyftor och stoppa in i kycklingen tillsammans med hela vitlöksklyftor, en halv lök och färsk persilja. Ta en bit steksnöre och knyt ihop benen. Det gör att kycklingen får en finare form samtidigt som löken och citronen inte åker ut. Moroten och resten av löken kan du lägga i formen bredvid kycklingen. Avsluta med att lägga på skivad citron ovanpå. Stek i ugn cirka 60 minuter eller tills du har en temperatur på 80 grader, intill benet. Ös några gånger under tiden.

FOTO: DIANA DONTSOVA