Pavlova med grädde och jordgubbar


Pavlova med grädde och jordgubbar

Pavlova, 2 kransar, 16 bitar

7 äggvitor från Petersborgs Gårdsbutik
450 gram socker, eller 5 1/4 dl
några droppar vitvinsvinäger

5 dl Wapnö grädde
färska jordgubbar från Petersborgs Gårdsbutik 
ev. mynta, citronmeliss eller basilika

Gör så:
Sätt ugnen på 130 grader varmluft. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Vispa äggvitor och strösocker i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad och vispa tills marängen når 65 grader. Har du ingen termometer så är det viktigt att sockret i marängen har smält helt och hållet. (Det känner man bäst genom att ta marängsmet mellan två fingrar.) Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen i hög hastighet. Vispa tills marängsmeten har svalnat.
Fyll en stor spritspåse utan tyll med maräng. Klipp ett stort spritshål. Spritsa en krans på ett plåt med bakplåtspapper, ca 8 stora bollar. Gör två kransar på två olika plåtar. Ta en sked och tryck ner topparna en aning. Grädda båda plåtarna samtidigt  i ca 25-30 minuter, tills marängen känns torr på utsidan. Ta ut plåten och låt svalna helt.
Vispa grädden. Snoppa och dela jordgubbarna i halvor. När marängen har svalnat helt, lägg på vispad grädde med hjälp av en sked. Avsluta med jordgubbar och något gröntpå toppen (som mynta, citronmeliss eller basilika). Serveras direkt!

Vill du göra en stor Pavlova?
Lägg hela marängsmeten på en och samma plåt. Ungefär som en tjock och hög tårtbotten i formen. Grädda i ca 60 minuter.

Grundreceptet kommer från Leila Mitt kök. 

FOTO: DIANA DONTSOVA