Tre såser till kräftskivan
1. CHILIAIOLI
2. RÖDVINSSMÖR
3. ÖRTKRÄM
FOTO: DIANA DONTSOVA
RECEPT
Chiliaioli
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
1/2 lime
1 röd chili
salt
Börja med finhacka chilin. Plocka bort fröna för en mildare smak. Separera äggen och lägg äggulorna i en bunke. Pressa ner vitlöken. Mixa med en stavmixer i några sekunder. Häll i oljan men först droppvis och sedan i en stråle. Mixa hela tiden tills aiolin tjocknat. Rör ner chilin (spara lite till dekoration) och pressa i lime. Smaka av med salt. Dekorera med hackad chili.
Rödvinssmör
200 gr smör (recept på eget smör)
1 3/4 dl rödvin
1 bananschalottenlök
en kvist rosmarin (går att utesluta)
1 1/2 tsk flingsalt
peppar
Finhacka löken och lägg i en kastrull. Bryn löken i en klick smör tills den mjuknat. Häll i rödvinet och lägg en kvist rosmarin. Låt vinet koka in i löken. Vinet ska nästintill koka bort. Plocka bort rosmarinkvisten och låt löken svalna ordentligt. Vispa rumstempererat smör och flingsalt. Tillsätt löken och vispa igen. Servera direkt eller ställ i kylen. Ta ut smöret ur kylen en stund före servering.
Örtkräm
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 dl hackade örter (persilja, mynta, oregano)
1 liten hackad schalottenlök
några droppar vitvinsvinäger
salt
peppar
Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå i kylen fram tills den ska serveras. Gör den gärna en stund innan för extra örtsmak.