Rostad blomkål med honung- och senapsdressing


Rostad blomkål med honung- och senapsdressing

HELROSTAD BLOMKÅL med honung- och senap från Peterborgs Gårdsbutik 

1 st blomkålshuvud
brynt smör
senap- och honungsdressing
rostade hasselnötter
salt
peppar

Senap- och honungsdressing:
1 dl rapsolja
0,25 dl stark och grovkornig senap
2 msk honung
1-2 msk vatten
salt
peppar

Brynt smör:
150 gram smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Skär bort en del av roten på blomkålen så att den kan stå stadigt i en ugnsfast form. Ringla rapsolja över hela blomkålen. Rosta ugn i ca 50 minuter eller tills den är mjuk (beror på storleken på kålen).
Blanda alla ingredienser till dressingen. Vispa ihop med en liten visp eller gaffel. Vill du ha en rinnigare dressing, tillsätt mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
Rosta hasselnötterna i en torr panna. Hacka ner i mindre bitar.
Smält smöret i en kastrull. Bryn tills smöret börjar få en gyllenbrun färg och lukta nötigt.
Servera! Skiva den rostade blomkålen. Ringla lite brynt smör över och dressing. Toppa med hackade rostade hasselnötter, salt och peppar.

Foto och recept: Diana Dontsova