Nyår! Kalvfilé till huvudrätt


Nyår! Kalvfilé till huvudrätt

RECEPT

KALVFILÉ MED CHÈVRE OCH ROSTAD RÖDBETA  (4 port)

600 g kalvfilé från Holmgrens
3 vitlöksklyftor
rapsolja från Petersborgs Gårdsbutik
salt
svartpeppar

Chèvresås:
280 g chèvre från Osthuset
2 dl creme fraiche Petersborgs Gårdsbutik
1 dl mjölk Petersborgs Gårdsbutik
salt
svartpeppar

Till servering:
1 romanesco
ca 8 rödbetor
ca 20 gula körsbärstomater
1 purjolök
färsk timjan olivolja
ruccola

Beredning:
1. Börja med såsen. Mixa chèvre, creme fraiche och mjölk till en slät sås. Önskar du en tunnare sås, tillsätt mer mjölk. Smaka av med salt och peppar. Förvaras i kylen fram till servering.
2. Värm ugnen till 200 grader. Skala och klyfta rödbetorna. Lägg över på en plåt tillsammans med gula tomater och skivad purjolök. (För att rödbetorna inte ska färga av sig, placera grönsakerna på separata foliepapper.) Toppa tomaterna med timjan och ringla olivolja på allt. Ugnsrosta betor och tomater mjuka, ca 20 minuter beroende på storlek. Om purjolöken inte är tillräckligt sotad, rosta den en stund till.
3. Skär romanescon i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten, 5-8 minuter.
4. Krydda köttet med salt och peppar.
5. Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Salta och peppra köttet. Bryn kalvfilén runt om i en het panna med hela och skalade vitlöksklyftor. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen till en innertemperatur på ca 58 grader. Ta ut köttet och låt kalvfilén vila innan den skärs upp i bitar eller skivor.
6. Börja med att servera chèvresåsen. Placera kalvfilén ovanpå såsen och toppa med romanesco, sotad purjolök och färsk timjan. Fördela rödbetor, tomater, romanesco och ruccola. Ringla olivolja på och dra några extra varv med pepparkvarnen. Servera!

FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA