Nyårsefterrätt! Recept på citronglass och hallonsås
RECEPT
CITRONGLASS MED HALLON OCH MARÄNG (ca 6 st)
Glass:
2 äggulor Petersborgs Gårdsbutik
2 dl creme fraiche Petersborgs Gårdsbutik
1 citron, skal och saft
1 ¼ dl socker
2 äggvitor Petersborgs Gårdsbutik
1 dl grädde Petersborgs Gårdsbutik
Hallonsås:
225 g frysta hallon
2 msk vatten
4-5 msk socker
Servering:
färska hallon
oxalis
marängsmulor
Beredning:
1. Separera äggen. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt creme fraiche, rivet citronskal, citronsaft och vispa till en slät smet.
2. Vispa grädden i en separat bunke.
3. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en Anna bunke.
4. Vänd ner grädde och äggviteskum i citronsmeten. Blanda väl!
5. Fördela smeten i cupcakeformar gjorda av silikon. (Det går bra att hälla i en avlång form och sedan skiva glassen.) Låt stå i frysen i minst 4 timmar.
6. Gör hallonsåsen. Koka upp tinade hallon med vatten och socker. Låt småputtra i någon minut. Smaka av och tillsätt mer socker om det behövs. Sila såsen och låt svalna. Förvaras i kylen.
7. Servera glassen på krossade maränger och med färska hallon. Toppa med mer marängsmulor och oxalis. Servera hallonsåsen i en liten skål bredvid.
FOTO OCH RECEPT: DIANA DONTSOVA